LIFE OF RAT

0:09


Nejaké fotky zo života našej potkaníčky, 10 mesiacov starej. Veľa ľudí sa potkanov bojí, ale nemajú prečo. Sami uvidíte z fotiek a videí, že je to jeden veľký mazeľ, ktorý nevie ostať sama nikde, kde to nepozná, a beží vždy len za mnou. Keď pozeráme telku vždy leží pri nás alebo sa prechádza po posteli a objavuje nové miesta. Zakaždým keď sa niečoho zlakne uteká hneď pod tričko alebo na plece. Je to proste úžasný pocit, keď viete, že hľadá práve vás. Potkana je dobre od malinka nosiť pri sebe. Mať ho pod tričkom, nie novým aby nerozhrýzol, nosiť ho na pleci, dávať ho pod vlasy, a neustále mu venovať pozornosť aspoň kým je malinký a je človek doma. Časom sa to vráti, a potkaník už nebude chcieť od vás ďaleko odísť.  Môj dodnes spinká na priateľovi ako môžete vidieť nižšie na fotkách. Keď potkaníka donesiete domov je dobré mu dať pár hodín až deň oddych nech sa zregeneruje a nie ho hneď naťahovať.

Potkaník sa dožíva do 3 rokov. Často, keď je to potkan laboratorný, ktorého bežne kúpite v cholprodukte umierajú skor. Dôvodom sú ochorenia rakoviny. Robia sa im rôzne nádory, na ktoré nie je pomoc. Je ale krásny pocit si odtiaľ potkaníka zobrať. Môj je tiež odtiaľ :) lebo keď uvidíte tie smutné očká ako sa na vás naťahajú, je to ten najlepší pocit. Hlavne potkaníky, ktoré tam ostanú a nik si ich včas nekúpi ostanú pre hady :(. Takže čakajú na vašu záchranu!


STRAVA: 

Potkan viacmenej zje všetko. Je dobré ho ale odmala kŕmiť vlastnou zmesou, a nie zmesami, ktoré sa dajú kúpiť v chovprodukte. Dôvodom sú parazity, ktoré sú často v baleniach z chovproduktu. Krmivo je totiž určené pre zvierata a tak o to nie je taká starostlivosť ako o to čo je človek. Preto sme našemu potkanovi nakúpili: ovsené vločky, slnečnice, orechy, pšeno, pšenicu, žito, burizóny a rôzne iné. Majú radi aj sušené ovocie. Každý deň by mal potkan dostať čerstvé ovocie aj zeleninu. Nemal by jesť strukoviny, z ktorých nadýma, aby neumrel. Tiež je dobré im dávať vajíčko, ryby a kuracie mäso. Aby mali dobrú srsť a nemusel ich človek kŕmiť stále mäsom, je dobré kúpiť im mačacie granule. Pre potkana je to najvätšia pochúťka a nikdy ňou nepohrdne. Má dostatok živín a bielkovín, ktoré potrebuje a tiež sa mu zdokonalí srsť. Bude lesklá a jemná. Tiež ho môžete potreť olivoým olejom jemne a pomôže to jeho srsti. Vodu vhodné meniť každý deň. Sladké čo najmenej, skracuje sa mu tým život a čokoláda(kakao) je najhoršia pre potkana.

BÚDKA:

Potkan rád lozí, skáče a naťahuje sa. Tiež radi spia vo výške a svet pozorujú zhora. Preto je dobré jeho búdku orientovať presne takto. Ideálna je búda vysoká aspoň 40 cm. Radi spia v hamaku,  čo je látka zavesená v búdke na vysokom mieste. Búdka by mala byť v tichom mieste, nie hneď vedľa telky alebo podobne. Nemala by byť ani v prievane, aby potkaník neochorel. Búda je ideálna s dreveným vnútrom, kde si môže brúsiť zúbky a ohrýzať drevo. Tiež by v búde nemali byť poschodia robené z mriežok ako sú jej steny, pretože potkan z neustáleho chodenia po nich dostane na nohách zápaly a urobia sa mu velké pluzgiere a hrče, na ktoré potom umierajú. Je teda vhodné mať plastové alebo drevené poschodia. Radi lozia po lane, po schodoch a lozia v tuneloch. V kolese behajú občasne. Na podostielku buť piliny, alebo granule, ktoré vsávajú moč. Avšak hrozí znova riziko parazitov. Preto je dobré im miesto toho vystielať búdku obyčajným letákom na spod a naň natrhať toaleťák. Je ale potreba to raz za 3 dni vyčistiť, čo je častejšie ako keby mal piliny, či granule





CHOROBY: 
Potkaník môže aj k veterinárovi. Keď  kýcha, má soplíky okolo nosa je dobré urobiť do napájačky odvar čajíka, na kašeľ. Keď nezaberá ani to, a kýchanie sa opakuje častejšie a trvá to vyše týždňa, je vhodné navštíviť veterinára. Jedná sa totiž o zápal dýchacích ciest, na ktoré pri neliečení môže aj umreť. Urobí vám prehliadku jeho váhy a srsti, dá vám antibiotika  v striekačke, ktoré potom budete aplikovať po malých dávkach do jeho pusinky alebo na ňufák, z ktorého vždy vodu zlizujú. Pokiaľ sa nedarí ani jedno, je dobré pridať antibiotika do jedla, čo pred vami istotne hneď zje. Napríklad na malý piškótik alebo do kaše. Prehliadka u veterinára trvá tak 10 minút, kde vám aj úkaže ako to aplikovať, a povie, čo presne vašej potkaníčke je. Stojí to okolo 200 kč za návštevu a tak 50 kč za lieky. Záleží od veterinára.

Parazity. Ak sa váš potkaník prílišne oškrabáva a čistí, môže mať parazity. Treba to začať sledovať a búdku čistiť každý deň. Vyhádzať všetku podostielku, vyprať handričky, búdku poriadne umyť teplou vodou a jarou. Ideálne je prejsť na toaleťák, v ktorom nebudú parazity prežívať a čistiť každý deň. Pokiaľ sa nezlepší a má po  tele už aj drobné chrastičky je dobré kúpiť u veterinára za pár korún roztok, ktorým všetko vyčistíte. Prípadne vám dá aj mastičku pre potkaníka.


SISINKA




















You Might Also Like

2 comments

  1. aká je zlatá! :)
    http://bonesincouture.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja milujem potkany a tie ich malé paky <3 ten tvoj je krasny <3
    http://fashionworldbyterez.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť