PARIS

13:52


S priateľom sme opäť cestovali. Tentokrát do Paríže, kedže toto milujem nesmierne som sa tešila, a stihla všetko prejsť a pofotiť. Vždy som ju videla ako niečo, čo vidím len v telke, vo filmoch a seriáloch, a naživo nezažijem. No pocit byť v nej je naprosto úžasný. Všetko je zrazu skutočné a ešte tak veľkolepé a nádherné. Bola som vyslovene očarená. Na cestu sme mali každý svoj ruksak a ja ešte malú kabelku. V ňom akurát  pár kozmetických vecí, balerínky a jedno teplejšie oblečenie, ale hlásili nám 20 stupňov, takže stačil svetrík a legíny :). Všetko sme skoro prešli pešo, aby sme si užili čaro každej ulice a nasali tú atmosféru. No hrozne nás už boleli nohy. Na mapke, ktorú sme si predtým vytlačili to všetko vyzeralo relatívne nakope. Ale keď sme kráčali tak jedna ulica trvala aj 15 minút a vzdialenosti 8 km k jednej budove a 4 zas k ďalšej nás postupne morili. Tie najväčšie vzdialenosti sme, ale našťastie išli metrom :) Lístok stojí 1,7 eura, a nedá sa s ním už prestúpiť, čo bolo občas náročné. Dopredu sa vyznať v ich francúzskych názvoch pričom majú 8 liniek metra. Vždy pred vstupom do každého, kde sa orazí lístok, už bolo treba vedieť, či to je istotne on. Lebo odísť na iný by s lístok už nebolo možné. Na celý deň lístok stál 12 eur, ale ten sme nepoužili. No pomocou mapiek sme sa našťastie v pohode vyznali a všetko zvládli bez nejakého stratenia. Ráno sme vstávali okolo 7 hodiny a v noci išli spať okolo 2:30. Moc sme nenaspali, ale pre nás malo najväčšie čaro všetko vidieť, nepotrebovali sme ani ochutnávať jedlá alebo vína. Keď cestovať, tak sme cestovali od rána do noci!  Vstupy sú skoro všade zadarmo do 25 rokov (inak stáli okolo 20 a viac euro). Na to, aby človek prešiel celú Paríž by bolo potreba tak týždeň. No v rýchlosti a nie zo vstupom do každej budovy sa to dalo zvládnuť aj za tie trni dni, s tým že sme boli ešte aj vo Versaille. Na Paríži ma asi najviac zaujala milosť ľudí. Všetci sa usmievali, všade v službách boli ochotní. Moc sa mi tam páčilo a určite sa tam plánujem vrátiť za niekoľko rokov a užiť si už skôr ten kľud a romantiku :). 
Jedlo je tam oproti naším cenám skoro dvojnásobné, káva niekde stála aj okolo 10 euro. No my sme ako vždy v tej rýchlosti išli do MC donaldu a dodržali našu tradíciu ho navštíviť v každom meste :) Ceny v ňom sú aj vždy najviac podobné tým naším, a nikdy si tým jedlom nič nepokazím.

Ďalšie zážitky, odporúčania a skúsenosti už zhrniem do jedného náučného článku o Paríži, cestovaní a života v nej. Tak si ho môžete prečítať zas za pár dní:)

Čo sme pofotili a navštívili













Muséum national d'Histoire naturelle




Faubourg Saint-Germain





Eiffelova veža






Musee du Louvre 


Viac o Louvre v ďalšom článku. Navštívili sme ho aj vnútri a bolo to úžasné. Tiež sme sa vyfotili s obrazom Mona Lisa.








 Place de la Concorde -Náměstí svornosti



Môj cestovný ruksak Zakúpeny na ebay zrhuba za 400kč :)




Arc de Triomphe de l'Étoile - Víťazný oblúk



Musée d'Orsay


Tiež sme ho navštívli a prešli celé. 


Quai de Conti


Most plný zámkov lásky


Rue de Harlay


Ketadrála Notre Dame










Opera


Palais de Justice




 Sainte Chapelle


MOST - Pont Alexandre III


Les Invalides - Musée de l'Armée





Nočná Eiffelovka





Výhľad zhora. Trvalo to vyše hodinu sa dostať na samotný vrch ale stálo to za to!






Sorbonne



Pantheon




St. Etienne du Mont


La Défens - moderná oblasť s vysokými budovami a novým oblúkom









Naše ubytovanie - Hotel Ibis






Tiež sme videli Luxemburské zahrady a navštívili Versaille, Louvre a Museum de Orsay. V ďalšom príspevku ich uvidíte na fotkách. Tak si ho nenechajte ujsť :)

You Might Also Like

21 comments

  1. this is an awesome post! great pictures! you both looked like you had a great time!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásné fotky! :-) Paříž se mi moc líbí, hlavně Notre Dame a Versailles :-) .. Moc vám to sluší u Eiffelovky :-) A taky - krásné šatičky :-)

    Skills of Art
    http://skills-of-art.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem krasne :) moc potesilo..Versailles sa nam tiez moc pacil:))

      Odstrániť
  3. Simply beautiful! This is my favorite post by far. You're so lucky that you could visit Paris; that is my dream. :O)
    ChicAndAlluring.com

    OdpovedaťOdstrániť
  4. V pondělí tam odjíždím. Přítel měl možnost jet se mnou štve mě, že nejede. Proto ti závidím, že takhle cestujete spolu! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. úplne nádherné fotky!! :) :) chcela by som ísť tiež niekedy s priateľom do paríža :)

    http://lovelybeautybook.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem :) istotne treba ist:) je to uzasny zazitok a da sa aj relativne za lacno ist:))

      Odstrániť
  6. Thanks for following my blog on bloglovin'. I'm a new follower of yours too:) Love your dress! Beautiful pictures of such iconic places in Paris!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. prvá fotka najviac, v paríži som bola na začiatku prázdnin a teraz ma chytá nostalgia. inak k tomu mcdonaldu, tiež som tam šla s tým, že ceny budú podobné a nakoniec som radšej zostala hladná. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hh dakujem :)) no my sme tiez kupili napoly len jedno menu :D

      Odstrániť
  8. nice photos and also dress :)

    xxx

    anna from http://stylelovely.com/mimundonormal/

    OdpovedaťOdstrániť